úterý 17. dubna 2012

Cena Waltera Sernera

Já vím, že tohle je blog hlavně o módě a oblékání, ale je pravda, že jsem se původně nechtěla odebírat pouze tímto směrem. Někteří si možná pamatuje, když jsem ještě psala svůj úplně první článek (který si můžete znovu přečíst TADY), kde jsem se zmiňovala o tom, že se můj blog bude točit i kolem životního stylu, kultury, cestování.. atak podobně :). Nějak jsem toto své předsevzetí nesplnila, což mě mimochodem moc mrzí a proto bych vám ráda představila i další věci, o které se zajímám (mimo módu). Snad vám to nebude vadit.

Cenu Waltera Sernera sleduji už více let, protože (což jste si z mých poznatků na blogu a FORMSPRINGU mohli všimnout), miluji literaturu. Miluju ji neskutečně asi tak, jako miluji češtinu. Vždycky jsem chtěla být spisovatelkou, ale vím, jak je těžké se v tomto oboru uchytit, proto raději volím vysokou školu ekonomickou (na kterou se od října chystám nastoupit). Přesto, bych se ráda literatuře věnovala a prosadila se v ní sama. No, něco už mám rozdělané, tak uvidíme :). 
Každopádně, cena Waltera Sernera je literární soutěž, pořádaná už osmým rokem, Nadačním fondem Festival spisovatelů Praha ve spolupráci s Literární akademií. Jejím cílem je motivovat mladé lidi k vlastní tvorbě a rozšiřovat jejich obzory současné české i světové literatury. Pro tento rok bylo pro nepublikovanou povídku vybránou téma "Myšlenka se tvoří v ústech" od Tristana Tzary a jako hlavní výhra byl Ipad a semestrální kurz tvůrčího psaní. (Říkám si, čert vem ipad, ale semestrální kurz tvůrčího psaní ? Asi bych omdlela, kdybych tohle vyhrála) ! 


Lidé, kteří svoji povídku napsali, ji museli poslat nejpozději do 29. února a nad všemi poslanými se sešla porota ve složení prozaičky Radky Denemarkové, básníka Petra Borkovce a bohemistky a literární kritičky Oliny Stehlíkové.  Do soutěže se nakonec přihlásilo 394 studentů z 211 středních škol, gymnázií a nebo učebních oborů. Právě včera probíhalo slavnostní vyhlášení a výhercem se stal Simon Dytrych z pražského Gymnázia Na Štolou. Za své "Pojednání o nové nemoci "získal semestrální kurz tvůrčího psaní na Literární akademii. Takže já tímto Simonovi gratuluji a určitě si jeho povídku najdu a přečtu. Pokud by vás to někoho zaujalo, tak více informací najdete na FACEBOOKU, kde jsou i vystavené další poslané povídky.

Já se do téhle soutěže vždycky chtěla přihlásit, ale bohužel jsem neměla dost odvahy. Teď, když už odvahu mám, tak nemůžu, protože je soutěž pouze pro studenty středních škol. Škoda, ale pokud to zaujme někoho z vás, určitě se příští rok přihlaště :).

Do komentářů mi můžete napsat, jestli někdo také sledujete cenu Waltera Sernera a jestli byste byli rádi za další články, podobné tomuto.

8 komentářů:

  1. tak tohle mě vážně zaujalo :) ta vítězná povídka je vážně skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Prodej originálních šperků za levné ceny jewellerytobuy.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Cenu Waltera Sernera sleduji, dokonce jsem se chtěla letos přihlásit. Jenže díky nedostatku času a nadbytku lenosti to nebylo možné.
    Ještě do chvíle než jsem četla povídky z top10 jsem si říkala snad příště, ale nějak mi po přečtení spadla brada a odhodlání pomalu mizí...

    OdpovědětVymazat
  4. O takové věci se taky zajímám.. ale je to jeden z těch koníčků ny který nemám vždy čas a když je čas, tak není nálada.. :)

    OdpovědětVymazat
  5. To mě moc mrzí, že to nevyšlo, Eli. Ale nesmutni. Jsem si jistá, že budeš mít ještě spoustu a spoustu příležitostí ukázat, co v Tobě dřímá.

    Simona znám. Chodíme na stejnou školu a je to moc fajn kluk. Četla jsem jeho povídku a musím mu hluboce smeknout. Povedlo se mu to.

    Moc Ti držím do budoucna palce, Eliško. Jak v životě, módě, tak i literatuře. Myslím, že o Tobě ještě hodně uslyšíme.

    P.S. Mám Tě jako blogerku moc ráda, protože jsi úžasný a velmi sympatický člověk. Nikdy se kvůli nikomu neměň, a zůstaň taková jaká jsi. :)

    S.

    OdpovědětVymazat
  6. tzara!! vyborny! jo,klidně víc takových článků!)

    OdpovědětVymazat
  7. děkuji za super článek, celé dopoledne hodlám číst povídky a je to fajn změna :)

    OdpovědětVymazat