úterý 15. října 2013

HELP! Berlín, Budapešť

Kdo čtete moji facebookovou stránku blogu (link), tak víte, že už dlouho spekuluji, kam se vydat. Upřímně, nejradši bych procestovala celý svět :D, jenže na to bohužel nemám jak volno, tak ani finanční prostředky. Konečně jsem v práci dostala 5 dní dovolené a rozhodovala jsem se, kam vyrazím. Nejprve byl v plánu pobyt u moře, ale s kamarádkou jsme se rozhodly, že poletíme v únoru na Kanárské ostrovy, čímž moře padlo. Pak jsme spekulovaly o Barceloně, Londýně, a podobných destinacích, ale zase přišla změna, kdy jsme zjistily, že sestra nemá pas :D. (Nakonec jsme se stejně dozvěděly, že pas do těchto destinací nepotřebujeme, ale to už bylo pozdě). Nakonec jsme se rozhodly pro trasu Budapešť - Berlín. V každé destinaci strávíme pár dní a já bych vás chtěla poprosit, zda-li byste mi nedali nějaké tipy, kam na památky, na jídlo, kafe a nákupy :). Byla bych vám opravdu moc vděčná za jakoukoliv informaci, hlavně k Budapešti, ve které jsem já osobně nikdy nebyla. Nevíte, jak je to tam s metrem a jestli se tam dá domluvit anglicky ? :)
♥♥♥
Berlín

Budapešť

5 komentářů:

  1. Budapešť je hezká, hlavně její skrytá a zapomenutá zákoutí. Běžte se podívat do židovské části města a do tržnice, je tam skvělá zelenina. S metrem nebudete mít problém, je jednoduché a navíc tam ještě jezdí skvělé ruské vagony. Tady aspoň před 3 roky tam jezdily. S angličtinou by neměl být problém, většina lidí s kterými jsem se setkala mluvili nebo aspoň rozuměli bez problémů..

    OdpovědětVymazat
  2. cauky, ja tam byla s kamoskama vloni v lete. je to tam super. metro je uplne v klidu, staci si nekde sehnat planek a muzete jezdit do aleluja. je ale silne komunisticky. anglicky se domluvis vsude uplne v klidu. z pamatek si urcite projdete starou dobrou klasiku jako je ten zamek, atd. dve veci co bych doporucila, tak se urcite musite jet podivat na Citadellu, tam je nejkrasnejsi vyhled, co jsem kdy videla a do muzea umeni, pokud ho mate radi, maji tam skvely obrazy, ja se tam setkala se svyma milovanyma sailboats od moneta. na ty pamatky to mate nejlepsi udelat tak, ze si zaplatite ten hop on-off bus, kterej vas proveze po vsem i s ceskym vykladem a stoji to v prepoctu na nase asi dve kila. pokud chcete jit na party, coz byste urcite mely, protoze budapest je neskutecny party mesto, navstivte urcite morrisons, holdudvar na margaretinym ostrove a ten druhej ostrov, kterymu vsichni rikaji party island, ted nevim, jak se jmenuje, ale je to ostrov, kde jsou jen kalby a je tam skvelej klub bed beach. taky je dobrej ten klub, kde se da kalit na strese, ale opet nevim jmeno. uplne nejlepsi je se nekde zeptat v turistickym centru, delaji tam vzdycky mlady lidi a ty vam reknou, kde vsechny tyhle mista jsou. my jsme to taky udelaly a bylo to to nejlepsi. kdyby te jeste neco zajimalo, napis mi to na blog :)
    urcite si to tam paradne uzijete, pro nas to byl jeden z nej zazitku, je tam omladina a koreni z cely evropy :D

    OdpovědětVymazat
  3. jo a na tu trznici nema cenu chodit, je to hnus a vypada to tam spis jak nekde v rusku :D trznice, kterou ma cenu navstivit je la boqueria v barce. tam se nekdy urcite vydejte, pro me je to nejlepsi mesto v evrope a miluju to tam.

    OdpovědětVymazat
  4. Příští týden se chystám do Berlína. :) Do Budapeště bych se také moc ráda podívala :)

    Na mém blogu probíhá giveaway budu ráda když se zapojíš :http://fashionaddiction-style.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. V Berlíně jsem bohužel nebyla (chystám se ale co nejdřív, doufám že to stihnu ještě teď na podzim) :) ale s Budapeští ráda poradím. Metro je úplně v klidu, na každém rohu ti dají zdarma plánek, má asi čtyři linky, je čisté, jednoduché se vyznat. Na co pozor, revizoři, je jich aspoň pět u každého vstupu i výstupu a vždycky jim musíš ukázat lístek, hodně to kontrolujou. A názvy stanic je lepší číst než se snažit porozumět co ten hlásič říká, nejde tomu rozumět. :-D jinak na nákupy ulice Váci Utca, největší nákupní třída, ale obchody nic převratného, stejné jak u nás. Ale co na téhle ulici musíš navštívit je obchod Philanthia! Je jako z Alenky v říši divů, nic podobného jsem nikdy nikde neviděla a byla jsem nadšená. Výborný vintage shop je na ulici Anker Köz a jmenuje se Retrock, mají perfektní věci. A hned vedle je fakt super starožitnictví. :)
    Jinak z památek rozhodně Parlament, podél řeky blízko Parlamentu jsou takové železné boty - to je památník holocaustu, je to hodně dobře udělané a stojí za to vidět. Pak bazilika, Markétin ostrov a pak takové malé náměstí, kde je ruské kolo a blízko toho jsou takové lehátka udělané z palet. Hlavně večer je tam super atmosféra.
    A s angličtinou, no jak kdo. Záleží na koho narazíš, ale v restauracích/obchodech by neměl být problém. To spíš jestli se chceš někoho zeptat na ulici, ať ti poradí, tak to mi většinou říkali rovnou "no english." Ale je dobré, že na každém rohu stojí týpci v modrých tričkách, kteří rozdávají plánky města a ochotně ti poradí.
    Jo a překvapilo mě, že je tam dráž než u nás, čekala jsem to opačně, ale ono hodně matou ty jejich forinty, na ty budete nadávat. :-D A všechno vám bude připadat děsně drahé. :-D

    Tak good luck a užijte si výlet. :)))

    OdpovědětVymazat