sobota 24. listopadu 2012

Osvětim 2010

Takový trochu nezvyklý článek a fotky, ale dávám si dohromady složky s fotkama v počítači a narazila jsem na tyhle strašně staré z roku 2010, kdy jsem se já, sestra a tři mé kamarádky vydaly do jednoho z nejznámnějších koncentračních táborů - do Osvětimi. Bylo to na podzim, což ještě přidávalo na mrazivé atmosféře, kterou jste cítili při pohledu na vše, co tam bylo... myslím, že fotky mluví za vše a kdo tam byl, tak určitě ví, o čem mluvím.  

Fotky bohužel nejsou moc kvalitní, ale právě to se mi na nich tolik líbí.















30 komentářů:

  1. byla jsem tam kdysi dávno se školou, ta atmosféra se nedá popsat...hrozně depresivní místo, ale je potřeba to vidět a zná ty příběhy, abychom si vážili toho, jak se máme v dnešní době všichni dobře a přestali si stežovat..

    OdpovědětVymazat
  2. byla jsem ta letos na jaře a musím říct, že je to jedno z nejvíc působivějších míst, kde jsem kdy byla, i když je to strašně depresivní místo stejně jako Terezín, tak se mi tam strašně moc líbilo..

    OdpovědětVymazat
  3. Mám husí kůži.....to se nedá popsat....děsivý, depresivní a smutný zároveň..:-/

    Helena

    OdpovědětVymazat
  4. jednou bych se tam chtěla určitě podívat ;)

    OdpovědětVymazat
  5. kamarádka byla v Terezíně se podívat a říkala, že to byl hrozný pocit tam být :/ já bych to asi psychicky neunesla se jít podívat do koncentračního táboru.

    OdpovědětVymazat
  6. ty fotky berou dech.
    ale chtěla bych se tam jednou strašně moc podívat.

    OdpovědětVymazat
  7. Naše škola tam pořádá exkurze, už jsem přemýšlela nad tím, že bych jela, ale nějak se k tomu nemůžu donutit. :( Asi je to na mě až moc smutné s strašidelné no.

    OdpovědětVymazat
  8. mně pomyšlení na osvětim neuvěřitelně stahuje žaludek, nechápu, jak se něco podobného mohlo dít... a zvlášt potom, co jsem jednim dechem dočetla sofiinu volbu

    OdpovědětVymazat
  9. Jsou to skvely fotky, presne vystihujici tamejsi atmosferu.. Husinaaaa.

    OdpovědětVymazat
  10. Taky jsem tam byla, dokonce jsem se rozbrecela v te mistnosti, kde byly ty 2 tuny vlasu, to me proste dostalo. Kazdopadne neodradilo me to, porad mam takovou divnou uchylku na straslivy veci, jako malou me bavilo poslouchat vypraveni o ruznych mucicich nastrojich, nebo sem rada cetla o strasidlech. Fajn fotky!)

    OdpovědětVymazat
  11. chtěla bych se tam jet podívat..

    OdpovědětVymazat
  12. nikdy jsem tam nebyla, ale podle fotek je to dost děsivý..

    OdpovědětVymazat
  13. ty fotky jsou úžasný teda!
    my jsme strávili s projektem stopy totality tři dny v Jáchymově a bylo to dost strašidelné, nikdo tam nebydlí, prostě se to tam pořád drží... když jsem přijela domů byla jsem docela ráda, ale nikdy na to nezapomenu

    OdpovědětVymazat
  14. Koncentrační tábor by měla povinně navštívit každá střední škola aby si studenti uvědomili, že život není jen o srandě a o tom, jak kdo vypadá ... Já byla v Osvětimi kdysi dávno a v plynové komoře jsem dostala migrénu. Jsem na takové věci citlivá...taky jsem několik dní nemohla myslet na nic jiného ...

    OdpovědětVymazat
  15. včera naše škola pořádala zájezd do osvětimi, ale já se ho bohužel nezúčastnila. ale spoustu lidí z toho místa mají špatné pocity...

    OdpovědětVymazat
  16. Každý by se tam měl jednou podívat. My Češi máme totiž hroznou vlastnost- a to, že hrozně jednoduše zapomínáme na svou historii. I když to v Čechách nebylo to masové jako třeba na Slovensku nebo právě v Polsku, tak zemřela strašná spousta lidí a každý by to měl vědět a vidět, abychom si to už nikdy nemuseli prožít znovu. Netýká se to ale jen nacismu či holocaustu, ale také komunismu a jejich zločinů proti lidským právům. Země, která snadno zapomene na svou historii, je odsouzena prožít si ji znovu. Bohužel...
    I když jsem z Osvětimi neměla krásné vzpomínky, jsem velice ráda, že jsem měla možnost tam jet.

    OdpovědětVymazat
  17. Fotky jsou super ! Ale ten jejich příběh drásá srdce...

    OdpovědětVymazat
  18. tiež som tam bola, ale len tak na rýchlo, určite chcem ísť znova...

    OdpovědětVymazat
  19. ráda bych se tam podívala, je to kus naší historie, kterou už nikdo nesmaže a i to je důvod toho, proč by ji všichni měli znát, protože mám pocit, že zapomínáme na minulost

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, taky mám ten pocit. Já nikdy třeba nepochopím popírače holocausu atd., co za větší důkaz by ještě chěli?? V Osvětimi, i v Březince, jsem byla před 4 lety a pořád si pamatuju na ten hrozný pocit, když jsem tama procházela.

      Vymazat
  20. Áno, všetky sa teraz rozplyňte od túžby ísť sa tam pozrieť a gratulujte k úžasným fotečkám od MÓDNEJ blogerky. Hurá. Husi!!! Starý otec prežil Sachsenhausen. Stará mama NIE! Môj otec so súrodencami sa ako decko skrýval po známych jeden rok. Z tých fotiek ide hrôza a nepochopím, akým zvráteným spôsobom môžu vyvolať reakciu AJ JA CHCEM ÍSŤ. Mojej dcére stačilo vedieť o týchto veciach z dejepisu a z rodinnej histórie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že reakce tady si špatně pochopila...

      Vymazat
  21. Byla jsem tam jednou, bylo hnusné počasí, pršelo a celá už tak děsná atmosféra byla ještě horší. Souhlasím s tím, že každý by to měl aspoň jednou vidět a uvědomit si to, na co se v dnešní době téměř zapomíná... jen trochu nesouhlasím s tím, že tam lidi fotí, s náma tam byli nějací nadšení Japonci, kteří fotili jak v Disneylandu. Jsem toho názoru, že stačí vidět, a ne schovávat tu nejodpornější část naší historie v rodinném albu. Ale to je jen můj názor, jinak fotky jsou působivé.

    OdpovědětVymazat
  22. Ty fotky jsou skvělý. Úplně mi z toho naskočila husina. Nikdy jsem tam nebyla, ale ráda bych se tam jela podívat.

    OdpovědětVymazat
  23. byla jsem tam asi pred 5 lety a byl to nezapomenutelny zazitek, i kdyz mi pak bylo jeste dva dny zle. mel by to videt kazdy.

    http://missfreezingcold.blogspot.cz/ (party,love&drama)

    OdpovědětVymazat
  24. tam bych nechtěla jít :((...

    OdpovědětVymazat
  25. Taky jsme tam byli na podzim, takže mám hodně podobné fotky :)

    OdpovědětVymazat
  26. Byla jsem tam min rok na podzim...Cely den nam proprselo, takze vim o cem mluvis. Je to desivy :(

    OdpovědětVymazat